HU | EN

Aktualitások

Hasznos információk

LÁMPÁS FOGFEHÉRÍTÉS - ÚJ


Új, fájdalommentes, professzionális fogfehérítés, mind a budapesti, mind a váci rendelőnkben. Látványos és gyors eredmény érhető el.

Az általunk használt ZOOM lámpás fogfehérítő rendszer egy szolgáltatás csomag, amely tartalmazza az elő- és utókezelést is. A régebben használt magas koncentrációjú (25%) anyagot EU konformnak megfelelően 6%-osra cserélték, ennek köszönhető, hogy a kezelés során semmilyen érzékenység nem tapasztalható. A fogfehérítő zselé felvitelét tökéletes izolálás előzi meg, amely védi az ínyt a káros hatásoktól. A csomag része még egy otthoni fenntartó kezelést biztosító készlet.

Leggyakrabban elhangzott kérdésekre adott válaszok Dr. Götz Gergely tanácsadó fogszakorvos által:

1. Félek a fájdalomtól, de fehér fogakat szeretnék. Van rá lehetőség?

Nem jár fájdalommal, néhányan tapasztalnak átmeneti fogérzékenységet, ami teljesen normális reakció a fehérítés alatt és után, elsősorban az erősebb koncentrációjú anyagoknál. Relief gél használatával megelőzhető, csillapítható, de maximum 1-2 napon belül teljesen megszűnik az érzékenység. A 6% hidrogén-peroxid tartalmú ZOOM fogfehérítő rendszer használatánál (a jelenlegi szabályozásnak ez felel meg) nem tapasztalnak a páciensek érzékenységet sem.

2. Roncsolja-e a fogzománcot a fogfehérítés?

Nem! A fogzománcot sem károsítja a fogorvos által felügyelt fogfehérítés és nincs eddig ismert mellékhatása sem. A drogériákban kapható, vagy nem fogorvos által ajánlott, felügyelt fogfehérítésről pontos információnk nincs, de komoly veszélyfaktor, hogy a fogfehérítő anyag, vagy annak helytelen alkalmazása visszafordíthatatlan íny- és fogágy betegségek forrása lehet.

3. Mennyi ideig marad fehér a fogam fehérítés után?

Megfelelő szájhigiénia mellett az eredmény egy életen át megmaradhat, de a végeredményt természetesen az étkezési szokások és az életmód (kávé, tea, vörösbor, dohányzás, alkohol és egyéb színezőanyagokat tartalmazó ételek-italok) is befolyásolják. Ebben az esetben már elegendő egy kiegészítő színfenntartó kezelés, amit évente 1-2 alkalommal lehet használni, így a korábban elért eredmény folyamatosan fenntartható.

4. Mi az előnye az otthoni és mi az előnye a rendelői fogfehérítésnek? Van-e az eredmény szempontjából különbség?

A rendelői fogfehérítés előnye, hogy ?egy ülésben? előkészítéssel együtt másfél óra alatt elérhető az az eredmény, amely az otthoni sínes esetében kb. két hét. A rendelő fogfehérítést követően 48 órán belül, míg az otthoni sínes módszerrel legalább két hétig nem tanácsos színes ételeket-italokat fogyasztani, vagy színes fogkrémet használni. Annak érdemes az otthoni módszert használni, aki képes betartani a hosszabb időtartamra szóló ?aszkéta? életet, viszont saját életritmusához igazodva szeretné a fehérítést elvégezni.

5. Lehet-e a fogfehérítést érzéstelenítésben végezni?

Nincs szükség érzéstelenítésre, mivel a szakszerűen végzett fogfehérítés nem jár fájdalommal. Egyénenként eltérő módon felléphet átmeneti érzékenység, ez azonban az ACP Relief gél használatával kiküszöbölhető.

6. Mennyi ideig tart a fogfehérítés?

A rendelőben végzett lámpás fogfehérítés kb. másfél órát vesz igénybe az előkészítéssel együtt. Az otthoni sínes megoldás esetén ? akár éjszakai vagy nappali gélt használunk ? hozzávetőlegesen két hétre van szükség, ahhoz, hogy a rendelői lámpás fogfehérítéssel azonos eredményt elérjük.

7. Olvashatok, telefonálhatok rendelői fogfehérítés közben?

Nem, sajnos sem olvasni, sem telefonálni, internetezni nem lehet rendelői lámpás fogfehérítés alatt. Mivel a páciens beszélni nem tud, a rendelő személyzetével is csak írásban tud kommunikálni. A legtöbb rendelőben ez idő alatt zenét hallgathat, relaxálhat.

8. Hamarosan esküvőm lesz, mennyi idővel az esemény előtt érdemes a fogfehérítést elvégeztetni?

Legalább egy héttel az esemény előtt, de fogorvoshoz legalább 1 hónappal korábban érdemes elmenni, hogy a szükséges előkezelést ? esetleg kezelést ? elvégezzék. Egészséges fogsor esetén is szükség van dentalhigiéniai kezelésre, mivel a fogköveket feltétlenül el kell távolítani.

9. Fehéríttethetem-e a fogaimat abban az esetben, ha fogínyvérzésem van?

Nem, csak egészséges fogazat és fogíny esetén végzik el a fogorvosok fogfehérítést.

10. Fognyaki érzékenységem van, ez probléma lehet fogfehérítésnél?

Igen. De jelezni kell a fogorvosnak még a fogfehérítés előtt, így egy megfelelő előkezeléssel ez a probléma is áthidalható.

11. Frontfogaimon koronák vannak. Ezek is fehéríthetőek?

Sajnos a fogpótlások (koronák, hidak, héjak, betétek, tömések, stb.) nem fehérednek ki, így azoknak a pácienseknek, akiknek ezek közül bármelyik megtalálható a szájukban, előzetes konzultációt, tervezést igényel a fogfehérítés. Általában a fehérítést követően a pótlásokat ki kell cserélni, leginkább a front részeken.

12. Gyermekkori fluorózis miatt fogaim foltosak lettek. Segíthet ezen a fogfehérítés?

Igen, de lehet hogy kombinált (rendelői és otthoni fogfehérítés is) kezelést igényel az adott fogszínprobléma.

13. Milyen gyakran lehet ismételni a fogfehérítő kezelést? Van-e különbség ebben az otthoni és a rendelői között?

A fogfehérítések között eltelt időre általában fél évet szoktak ajánlani az egyes gyártók ? függetlenül attól, hogy rendelői vagy otthoni fogfehérítésről van szó.

14. Fogfehérítés után lehet-e enni-inni és mit?

A rendelőben végzett lámpás fogfehérítés napján tilos, a következő két napban kerülendő a színezéket tartalmazó ételek fogyasztása. Elsősorban a kávé, tea, vörösbor, üdítők, paprikás ételek, áfonya, meggy, stb. színezheti el a fogakat. Nem ajánlott továbbá ez idő alatt színezett fogkrém és szájöblítő használata sem. A lényeg, hogy minél ?fehérebb - átlátszóbb? dolgokat fogyasszanak vagy használjanak. Az otthoni fehérítésnél ez 2-3 hét odafigyelést (önmegtartóztatást) igényel.

15. Fogfehérítés előtt van-e szükség valamilyen előkezelésre, illetve a fehérítés után utókezelésre?

Fogfehérítés előtt mindenképpen szükséges egy állapotfelmérés elvégzése. A fogorvosnak kell megállapítania, hogy fognyaki kopás, fogágybetegség fogszuvasodás, stb. van-e. Az esetleges problémákat, elváltozásokat a beavatkozás előtt kezelni kell. Fogfehérítést csak teljesen egészséges fogsoron szabad végezni és ebben az esetben is szükséges egy dentálhigiéniai kezelés (fogkő eltávolítás, polírozás stb.), amely a végeredményre is pozitív hatással van! A fogfehérítést követően pedig szükséges a különféle pótlások (korona, híd, stb.) cseréje ? elsősorban a front részeken ? mivel ezek nem reagálnak a fogfehérítő anyagra.

16. Fogékszert viselek, de szeretnék fehéríttetni. El kell távolítani ehhez az ékszert, s ha igen, visszatehető-e?

Nem kell eltávolíttatni, hiszen a fog akkor is teljes egészében fehéredik, ha nem minden felületéhez ér hozzá a fehérítő zselé.

17. Fogszabályozásra van szükségem, és szeretném fehéríttetni is a fogaimat. Mi a teendőm, végezhető-e egyszerre a két kezelés?

A fogfehérítést a fogszabályozás folyamatának befejezése után lehet elvégezni.

18. Általában elégedett vagyok a fogszínemmel, de a gyökérkezelt fogam elszíneződött. Van-e lehetőség ezt az egy fogat fehéríttetni, vagy teljes fogfehérítés a megoldás?

A genetikailag sötétebb színű és/vagy betegség miatt foltos, illetve a gyökérkezelt fogak elszíneződései is korrigálhatók, esetenként teljesen kivilágosíthatók a helyes diagnózis felállítása után. Akár egy fogat is lehet fehéríteni a megfelelő fehérítési módszer kiválasztásával. A gyökérkezelt fogak esetében speciális anyaggal, belső fogfehérítést alkalmaznak.

« Vissza


Utolsó módosítás: 2022-05-20